10 неща от всекидневието на финландците, които ни карат да завиждаме

10 неща от всекидневието на финландците, които ни карат да завиждаме
17 Януари 2018

Когато видим колко удобен и уреден може да бъде животът на някои места, изпитваме смесица от очарование и благородна завист. И понякога това чувство ни кара да се стремим да постигнем повече. Представяме ви няколко доказателства, подбрани от Bright Side, за това колко уютно и комфортно е всекидневието във Финландия. Дали не можем да последваме подобни примери?

Детските площадки са обзаведени с какво ли не

Във всеки квартал в Хелзинки има специална детска площадка, която е оградена и е с безопасна настилка. На площадката винаги можете да намерите кутия с играчки. Някои детски площадки имат дори малки плувни басейни и специални игрални зали, където има книги, бордови игри и кухня с хладилник, микровълнова печка и високи столове. И всичко е безплатно.

Снимка: Tom Page

Децата ползват безплатно такси до училище

По закон, ако живеят на повече от 5 км от училище, децата имат право да ползват такси в двете посоки, безплатно, на общински разноски.

В детската градина има по един учител на всеки четири деца

Децата могат да влязат в детска градина още на 9-месечна възраст. Един възпитател се грижи за не повече от четири деца на възраст до 3 години и за не повече от 7 по-големи. Подходът към всяко дете е индивидуален. Месечните разноски за детска градина са около 1000 евро, но родителите плащат не повече от 280 евро.

Лихвата за ипотечен кредит не надвишава 2% годишно

Финландия е сред 5-те страни с най-ниски лихви по ипотеките. При определени условия е възможно да се вземе ипотечен кредит за 95% от цената на един апартамент на 1-1,25% лихва.

Навсякъде има автомати за рециклиране на бутилки и кенчета

В цената на всяка напитка е включен депозит за опаковката. Рециклираш бутилката в специален автомат за целта и си получаваш парите за опаковката, които варират от 15 цента за кенче до 40 цента за голяма бутилка от безалкохолно. Както може да се очаква, улиците са чисти.

Автоматизирана система за събиране на отпадъци

Няколко района на Хелзинки имат автоматична система за събиране на боклука. Една тръба засмуква отпадъците директно от контейнера и ги изпраща в централното депо за сортиране. Няма боклукчийски коли, няма неприятна миризма. 

Кооперациите имат обща сауна и перално помещение

Финландците предпочитат да живеят в къщи, но жилищните сгради с апартаменти също не са рядкост. В тях има обща сауна и пералня, за ползването на които се запазва час предварително. Често има и фитнес зали и общи помещения с книги и игри.

Снимка: VIK hotels group

Райски пътища

Те са покрити с двуметров слой гранит и 3 – 4 слоя студоустойчив асфалт, пригоден за суровите зими. Отсечка от 1 км струва на бюджета между 500 000 и 1 млн. евро. Ремонти обаче се налагат веднъж на 10-12 години. Специални уебкамери дават на възможност на служителите, натоварени със снегопочистването, незабавно да видят къде започва снеговалеж, за да почистват снега.

Грижа за природата

Финландците наистина се грижат за околната среда. Например тази къщичка за птици е окачена, а не закована за дървото, за да не го нарани. В зелените зони на най-големите градове живеят катерички, таралежи и диви зайци.

Снимка: Tomi Tapio K

Въвеждане на „безусловен базов доход“

От януари 2017 г. 2000 финландци получават по 560 евро месечно като част от експеримент. Ако той се окаже успешен, всеки жител на Финландия ще започне да получава по 800 евро на месец от държавата, независимо дали работи, или не. Властите са убедени, че ако хората са спокойни, че няма да останат без пари, няма да работят първото, което им попадне, а ще открият работата, която им харесва.

Прочетете още