10 интересни факта за Коледа

10 интересни факта за Коледа
15 Декември 2017

Коледа тропа на вратата и както всяка година, и през тази очакванията за нея са изпълнени с цветове и красиви послания, които за мнозина идват заедно с красиви цветни подаръци и много топли мисли за приятелите и семейството. А ние подготвихме 10 интересни факта за най-семейния, най-уютния и светъл празник от годината! Вижте ги!

1. Оригиналът на Дядо Коледа е Свети Никола, който е живял през трети век и е бил известен с това, че е оставял тайно пари на бедните. Поемата за него написана през 1823 година е известна като „Нощта преди Коледа“ и това вероятно го свързва с днешната представа за добрия белобрад старец.

2. Папа Юлий І (епископ на Рим) първи е обявил Рождество Христово – 25 декември като официален празник.

Снимка: Natasha Jelezkina

3. Интересно е да се отбележи, че коледните дръвчета растат в продължение на около 15 години преди да станат готови за продажба.

4. Aмериканците купуват 37,1 милиона реални коледни елхи всяка година, а 25 % от тях са от специалните 5000 ферми за елхи на територията на страната.

Снимка: GoToVan

5. Песента „Jingle Bells“ е първата песен, която е изпята в Космоса. Това се е случило на 16-ти декември 1965, когато астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира са я изпели на Gemini 6.

6. Дядо Коледа има различни имена по целия свят. В Германия той се нарича Крис Крингъл, докато в Италия той е Бабо Натале (Babbo Natale), във Франция – Ноел, а в Русия – Дядо Мраз (Дед Мороз), в САЩ – Санта Клаус.

7. Според данните на UNICEF в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2.5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува  около 350 милиона км.

8. Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.

Снимка: thetommywoodshow

9. Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър (1483 г. – 1546 г.). Според легендата толкова бил удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.

10. През 1886 година французите дават на САЩ най-големия коледен подарък правен някога – Статуята на свободата.

Прочетете още