Какво казва науката за любовта? 5 интересни факта, които ще ви изненадат

Какво казва науката за любовта? 5 интересни факта, които ще ви изненадат
Снимка: Hamza Butt
21 Август 2017

В продължение на много години, хиляди хора, вероятно от всички части на света са задавали своите въпроси, свързани с изграждането на една истинска и пълноценна връзка. Ето какво казват учените по въпросите за любовта:

1. Отражение

Харесваме хора, в чиито лица разпознаваме себе си или свои близки. Това е становището на учените от университета на Ливърпул. В експеримента им участвали 200 души. Те трябвало да разгледат снимки на човешки лица и да изберат тези, които намират за най-привлекателни. Резултатите били категорични: доброволците избирали лица, в които откривали познати черти – свои или на роднини.

Снимка: Satya Murthy

2. По спиралата на... ДНК-то

Подсъзнателно избираме брачен партньор, с когото имаме близко ДНК. Учените от Националната академия на науките на САЩ изследвали 825 души и установили сходство в генетичния материал на двойките, сключили брак. При останалите подобна прилика не се наблюдавала.

Снимка: Frederico Cintra

3. Само няколко секунди

Психолозите са доказали, че ни трябват между 90 секунди и 4 минути, за да решим дали някой ни харесва. А, за да преценим дали другият е подходящ за нас, или не, са ни нужни само няколко секунди. Това твърдение обяснява Робърт Кързбън от Университета на Пенсилвания. Той провежда проучване измежду повече от 10 000 души. Оказва се, че решаваме дали може да сме срещнали Него (или Нея) само за няколко мига, още веднага, на първата среща. Факторите, които са най-определящи, са основно визуални – ръст, възраст, привлекателност, и едва след това – образование, доходи, религия...

Снимка: Howard Galicia

4. Любовта е сляпа

Когато сме влюбени, наистина ставаме слепи за недостатъците на другия. Невробиологът Мара Дирсен от Центъра по геномна регулация в Барселона, установява сходство между реакциите на мозъка при майчината любов и при романтичната. И двете рефлектират по специфичен начин участъците, регулиращи начина, по който оценяваме хората - т.е. ставаме неспособни да критикуваме тези, които обичаме.

Снимка: motoki miyawaki

5. Очи в очи

Жена, която директно насочва погледа си към мъжа, е по-сексапилна и възбуждаща. Това установява Малия Мейсън от университета Дартмут. Представителите на силния пол, участвали в проекта й, трябвало да разгледат снимки на красиви модели. Някои от тях гледали към обектива, т.е. погледът им се "срещал" с този на доброволеца, а други гледали встрани. Мъжете единодушно определили като по-въздействащи и привлекателни жените, гледащи към тях.

Прочетете още