Мозъкът винаги има резервен план

Мозъкът винаги има резервен план
21 Февруари 2018

Според проучване на канадски учени, мозъкът ни винаги има резервен план относно всяко решение, което взима дори и човек да не осъзнава това. Изследователите смятат, че моторните неврони в човешкия мозък се подготвят за множество действия преди това и то без въобще да осъзнаваме.

Според учените човешкият мозък интерпретира околната среда като кръг от потенциални действия и винаги обмисля възможните варианти. Това би било много полезно, ако може да се приложи при изкуствения интелект в бъдещи разработки, но е отличителна черта на човека, който може да импровизира в непредвидени ситуации. Когато пред човек има два варианта на едно решение, невроните на мозъка винаги се подготвят да реагират и за двата още преди човекът да е взел съзнателно решение.

Така, когато сме поставени пред непредвидени обстоятелства, ние лесно намираме алтернативно решение, защото всъщност мозъкът ни отдава вече го е проиграл. Тази способност е много полезна както за хора на ръководни постове, така и за служителите в динамична работна среда.

Прочетете още