Наблюдавахме ярък звезден дъжд от Персеиди

Наблюдавахме ярък звезден дъжд от Персеиди
13 Август 2018

Тази нощ беше пикът на Персеидите. Те представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите нощи на юли и август. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август. Снощи можеше да се наблюдава изгаряне на над 100 падащи звезди на час.

Да отправим поглед към небето - през следващите нощи явлението също може да бъде наблюдавано, само че не в кулминационната му фаза.

Името си звездният поток дължи на това, че при наблюдение мислените продължения на следите от метеорите се пресичат в една точка и изглежда, че излизат от тази точка, в която се намира съзвездието Персей.

Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система. Нашата планета, обикаляйки около Слънцето, преминава през тях и така започва звездопадът. Кометните частици пътуват в Космоса с до 110 километра в секунда. Тазгодишният метеоритен дъжд е пет пъти по-ярък и за наблюдението не бяха необходими телескопи или други астрономически прибори.

Очаква се следващата подобна активност да е през 2028 година.

Прочетете още