Защо да си прекалено умен е вредно за здравето

Защо да си прекалено умен е вредно за здравето
Снимка: Pixabay
22 Февруари 2018

Наскоро проведено изследване показва, че хората, които имат високо ниво на интелекта са по-застрашени от развитието на психически заболявания и редица соматични болести.

Група учени от Seattle Pacific University е събрала данните на 3715 членове на американската организация Mensa, която обединява хора с високо ниво на интелект – IQ над 130, като средният показател е от 85 до 115. Средно за населението на Земята се смята показател от около 100, а нивото над 120 се смята за значително по-високо. Едва 2% от населението на Земята има IQ над 130.

Сравнявайки данните със статистически средните показатели за всяка болест учените установили, че хората с високо ниво на интелект имат много по-високи показатели на заболеваемост в сравнение със средното за страната, в която живеят.

Така тревожно разстройство било диагностицирано при 10% от обикновените хора, докато при по-интелигентните то достига 20%.

Снимка: Pixabay

Хората с по-висок интелект по-често страдат от депресия, биполярно разстройство, повишена тревожност, астма, автоимунни заболявания и алергии.

Учените обясняват факта с това, че по-умните хора са и по-осведомени, по-интензивно анализират получената информация и също така по-силно реагират на обкръжаващата ги среда и промените в нея. Следователно по-силната реакция може да ги предразположи към психически разстройства и физиологични състояние, свързани с повишени сензорни, имунни и възпалителни реакции.

Прочетете още