Как празнуват Нова година по света

Как празнуват Нова година по света
29 Декември 2019

Коледа вече мина, а сега идва ред на еуфорията около Нова година. Ние, българите, посрещаме Нова година с фойерверки и шампанско, което отваряме в полунощ, вдигаме наздравица и се забавляваме. Сурвакането пък е наша стара традиция, която носи пожелания за здраве и просперитет. Така е у нас… но извън пределите на нашата страна новогодишната нощ също е интересна. Ето как празнуват по света:

► Съседите ни в Румъния имат стар и доста странен обичай, при който фермери и собственици на животни се опитват да разговарят с тях в новогодишната вечер. Вярва се, че ако животновъдът чуе какво има да му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината.

► Словенците пък се стараят да нямат нищо метално в себе си, когато настъпи новата година, защото това според тях носи нещастие.

► В новогодишната нощ Венеция има една от най-красивите традиции. В полунощ на площада пред базиликата „Сан Марко” се събират повече от 70 000 души, за да си разменят страстни целувки, независимо дали са познати или не. В Италия е задължително носенето на червено бельо в новогодишната нощ, което е символ на страст и любовни трепети.

► Испанците имат особен начин за посрещане на Нова година. В секундите преди полунощ е прието да изядат 12 гроздови зърна – по едно за всеки удар на камбаните в дванадесет часа като за всяко си намислят по едно желание. Освен това, не могат да хитруват, поглъщайки ги наведнъж, а трябва всяко едно да бъде изядено поотделно. Черковните камбани звънят 12 пъти в рамките на 12 секунди, а всички испански телевизии предават на живо камбанния звън.

► Който пък реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското.

► Холандците поднасят на трапезата топли понички със стафиди.

► Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. Шотландците гадаят и каква ще е годината според това кой пръв влезе в дома им. 

► В Дания хората чупят чинии пред входните врати на къщите си, а според поверието тези с най-голям брой счупени съдове – ще се радват на най-много верни приятели през Новата година.

► В Бразилия посрещат Новата година по екзотичен начин - на плажа. Палят свещи в пясъка, хвърлят цветя в океана, носят бели дрехи за мир и спокойствие и прескачат седем вълни. Тези ритуали се правят, за да има благополучие през следващата година.

► В Мексико обикалят с празен куфар, ако искат да пътуват много през следващата година.

► В Австралия, както всяка година, ще има зрелищни фойерверки, които само в Сидни привличат повече от милион зрители.

► В САЩ, особено в южните части, традиционно блюдо за празника е лещата, чийто зрънца приличат донякъде на монети и се вярва, че носят късмет и радости във финансов план. Основно правило в първия ден от новата година е, че нищо не трябва да напуска къщата, дори и боклукът.

► За да започнат годината истински на чисто, живущите в Йоханесбург, Южна Африка изхвърлят стари мебели през прозорците си в навечерието на Нова година. Някои хора дори събират ненужни мебели през месеците преди декември, за да има какво да изхвърлят по време на празника. Традицията е започнала в началото на 90-те години.

А вие, посрещнете Нова година с усмивка и любими хора.

Прочетете още