21 септември - Международен ден на мира

21 септември - Международен ден на мира
21 Септември 2022

Всяка година на днешния ден светът отбелязва Международния ден на мира, известен неофициално като Световен ден на мира. Той е отпразнуван за първи път през 1981 г., обявен е от Организацията на обединените нации за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света.

След първото честване на деня преди 20 години (2002 г.) все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден. В България той се отбелязва от над 10 години.

Терминът peace навлиза в английския речник в средата на 12 век от старофренската pais (мир, помирение, тишина), произлизаща от латинската дума pacem (договор за мир, липса на война).

Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година, а в думите му „Аз избирам живота пред смъртта, мира пред войната“ силно резонира пацифистката идея. Терминът като израз на защитата на мирните методи като осъществима и желана алтернатива на войната, е изкован от френския писател и борец срещу войната Емил Арно и първата му употреба е записана в речта му от 1902 г.

Прочетете още