Четенето на книги удължава живота

Четенето на книги удължава живота
1 Август 2022

Четенето на книги удължава живота. Това показва ново изследване на експерти от Йейл, публикувано в сп. Social Science and Medicine. В проучването те установяват, че ако четете три часа и половина седмично – ще живеете с 23 месеца повече от тези, които нямат този навик. Според учените по-дългата продължителност на живота не зависи по никакъв начин от "пола, богатството, образованието и факторите, свързани със здравето".

"Хората, които четат, намаляват риска от смъртност с 20% в сравнение с тези, които не четат. Освен това нашият анализ показа, че четенето на абсолютно всякакви книги дава на хората значително предимство в оцеляването в сравнение с тези, които четат вестници и списания", обясняват изследователите.

Експертите наричат откритието си "безпрецедентно". Това е така, защото предишните проучвания не са съпоставяли различните видове материали за четене. Учените твърдят още, че четенето на книги е много по-ефективно от четенето по принцип (например на статии и публикации във facebook, или на вестници).

Все още няма окончателно заключение по въпроса защо четенето удължава живота. Според една от теориите умът се нуждае от упражнения и периодично напрежение, за да се поддържа възможно най-здрав. И тъй като четенето го тренира, той остава в кондиция за по-дълго време.

Прочетете още