Хората прекарват близо 5 часа дневно в приложенията на своите смартфони

Хората прекарват близо 5 часа дневно в приложенията на своите смартфони
17 Януари 2022

Хората прекарват средно по 4.8 часа на ден в приложенията на мобилните си телефони, което е с 30% повече, в сравнение например с 2019. Това сочи проучване на компанията за аналитични данни App Annie. В доклада им се казва, че през 2021 г. има 230 млрд. изтегляния на приложения в световен мащаб, а разходите, свързани с тях, са на стойност 170 млрд. долара. Изчисленията са направени за 10 пазара, сред които Индия, Турция, САЩ, Япония, Мексико, Сингапур и Канада.

В Бразилия, Индонезия и Южна Корея пък хората прекарват по над 5 часа на ден в различни мобилни апликации. От това време 7 на всеки 10 минути са в социални, фото и видео приложения.

"Големият екран бавно умира, докато мобилните устройства продължават да чупят рекорди на практика във всяка категория – прекарано време, изтегляния и проходи", казва главният изпълнителен директор на App Annie Тиодор Кранц, цитиран от BBC.

Най-изтегляното приложение в световен мащаб е TikTok, като потребителите прекарват с 90% повече време в него, отколкото през 2020 г.!

YouTube е най-популярната платформа за стрийминг на видео, генерирайки по над 1 млн. изтегляния в 60 различни държави. Netflix се нарежда на второ място в много региони.

Някои от тенденциите, установени от проучването, отразяват мащабни промени, особено във връзка с това как пандемията промени начина, по който живеят хората. Например, те прекарват много време в приложения за пазаруване – повече от 100 млрд. часа в световен мащаб, като това време се увеличава с най-бързи темпове в Сингапур, Индонезия и Бразилия. Има и голям растеж при апликациите за доставка на храна и напитки. Броят на сесиите в подобни приложения се е увеличил до с 50% на годишна база до 194 мрд. през 2021 г..

Аповете за здраве и фитнес също отчитат ръст на потреблението, вероятно защото заради пандемията посещенията на фитнеси и групови занимания бяха ограничени.

Прочетете още