Известни, талантливи и... левичари

Известни, талантливи и... левичари
13 Август 2024

На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите. Чества се от точно 40 години, от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Според доста разпространени стереотипи, лявата ръка е неправилната. В миналото към децата, които са искали да пишат с лявата ръка, са предприемани много драстични мерки, като например да им бъде вързана, за да използват принудително дясната.

Според някои религии от лявата страна на човека е дяволът, който ръководи всяко негово действие. Все още може да чуете и обиди като "Той е с две леви ръце", което е синоним на накачествено свършена работа.

Използвайки предимно лявата си ръка, при тях се развива повече дясната половина на главния мозък. Тази половина отговаря за емоциите, интуитивните способности, образното мислене, въображението и творческите способности. Хората, които могат да използват еднакво и двете си ръце, се наричат амбидекстъри.

Според една от еволюционните теории за левичарите тяхната поява е свързана с исторически факт от времето, когато мъжете са били основно воини и с сявата ръка са държали щита, защитаващ сърцето им. Така тази ръка остава с ограничена подвижност, за сметка на по-добре развитата дясна, която върти меча или друго оръжие.

Всъщност генът на по-активна лява /или дясна/ ръка все още не е открит, макар да е установено, че левичарството се предава по наследство, обикновено през поколение.

Всъщност сред хората, които използват лявата си ръка, има изключителни таланти и гениални творци:

Владетели

Александър Велики 

Наполеон Бонапарт  

Скулптори и художници

Микеланджело

Леонардо да Винчи

Политици

Роналд Рейгън

Бил Клинтън

Барак Обама

Музиканти

Сергей Рахманинов

Джими Хендрикс

Кърт Кобеин

Джордж Майкъл
 

Актьори

Чарли Чаплин

Робърт ДеНиро

Никол Кидман

Анджелина Джоли

Брад Пит

Лиса Кудроу

Сара-Джесика Паркър

Джулия Робъртс

Прочетете още