Любопитни и забавни факти за Свети Валентин

Любопитни и забавни факти за Свети Валентин
14 Февруари 2020

Днес, навсякъде по света празнуват Свети Валентин с романтични подаръци, картички с любовни послания, шоколад, дори с годежен пръстен и предложение за брак. Но, ако планирате да прекарате празника в компанията на любимия си човек, освен бутилка вино, се снабдете и с няколко интересни факта, с които може да впечатлите половинката си. Ако все пак не успеете, имате вино! :-)

Ето 10 любопитни факта за романтичния празник:

1. Една от най-популярните теории за произхода на празника е, че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Епископ Валентин действал против волята му и извършвал тайни сватби. Затова епископът бил арестуван и екзекутиран.

2. Свети Валентин официално става празник, свързан с любовта и романтиката през 1300 година. Празникът е християнизиран и се чества в средата на февруари, защото мнозина вярвали, че птиците са започвали сезона на своето чифтосване на 14 февруари, което е и причината гълъбите често да са свързвани с любовта.

3. Първите валентинки са били изпратени през 15-и век. През 17-и век хората започнали да обменят картички и писма за празника.

4. В началото на 19 век лекарите често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да намалят своите копнежи по изгубената любов.

5. Червената роза е любимо цвете на Венера, която е римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветята на любовта, защото червеният цвят означава силни романтични чувства.

6. Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

7. Най-популярният подарък за Свети Валентин са цветята. След тях сат шоколада и бижутата. Всъщност данните сочат, че около 73% от мъжете подаряват цветя за празника.

8. Според проучване на известна компания за производството на презервативи, продажбите на кондоми са почти 30% по-високи около Деня на влюбените. И това съвсем не е изненадващо, защото през март се продават повече тестове за бременност от всеки друг месец в годината.

9. Един от най-известните любовници в историята – Казанова, обичал шоколада не само заради вкуса му, но и защото го правел по-мъжествен.

10. Приблизително 6 милиона двойки се сгодяват на Свети Валентин. Какъв по-добър ден за годеж или сватба от този, посветен на любовта? Резултатите от проучване по този въпрос сочат, че 14 февруари е най-добрият ден да направиш предложение за брак. 40% от хората, потвърдили това са мъже.

Прочетете още