На 25 юли имен ден празнуват Ана, Ани, Анна, Анка, Анелия, Яна

На 25 юли имен ден празнуват Ана, Ани, Анна, Анка, Анелия, Яна
25 Юли 2021

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна – майката на Богородица. Това е вторият ден през годината, посветен на Света Анна. На 9-и декември се отбелязва деня на Зачатие на светицата.

На иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Божия син. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Имен ден днес или на 9 декември празнуват Ана, Ани, Анна, Анка, Анелия, както и Яна, Янко, Янчо, които могат да честват името си и на Еньовден.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите. Там приемат, че Лятната Св. Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна Св. Анна се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Прочетете още