Над 200 музиканти обявиха AI за опасен за културата като цяло и настояват да бъдат защитени

Над 200 музиканти обявиха AI за опасен за културата като цяло и настояват да бъдат защитени
3 Април 2024

Над 200 от най-успешните световноизвестни музиканти се обединиха в общо отворено писмо, в което призовават „разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да спрат използването на AI в музиката“. Според тях AI е опасен за човешката креативност и културата като цяло.

Писмото е подписано от Stevie Wonder, Jon Bon Jovi, Pearl Jam, Katy Perry, Billie Eilish, Camila Cabello и много други артисти от всички жанрове. То е подкрепено и от организацията ARA, която се бори за правата на изпълнителите. Те смятат, че AI представлява „огромна заплаха“ за дейността им и твърдят: „някои от най-големите и могъщи компании без разрешение използват нашите творби, за да обучават AI модели“.

„Призоваваме разработчиците на AI, технологичните компании, платформите и дигиталните услуги за музика да гарантират, че няма да разработват или използват технологии за AI генериране на музика, съдържание или инструменти, които подкопават или заменят човешкото творчество на музикантите и композиторите или да отказват разумна компенсация за нашата работа“, пише в писмото.

Прочетете още