Отдаваме почит на делото на Свети Паисий Хилендарски

Отдаваме почит на делото на Свети Паисий Хилендарски
19 Юни 2021

Днес се навършват 299 години от рождението и 59 години от канонизацията на Свети Паисий Хилендарски, както и 259 години от написването на "История славянобългарска".

19 юни е ден на почит към Свети Паисий Хилендарски и преклонение пред делото му. Българският народен будител и духовник, наричан още Отец Паисий е считан за основоположник на Българското Възраждане.

Роден е през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско, баща му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Според неговите думи не е учил "нито граматика, нито светски науки", вероятно имайки предвид годините до замонашването си. През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С много труд две години събира материали (за тази цел ходи и в "Немска земя") и започва да пише българската история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир.

Паисий е канонизиран за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 година, когато България отбелязва 200-годишнината от появата на епохалния труд.

Прочетете още