Топ 10 на най-приятните за живеене градове в Европа

Топ 10 на най-приятните за живеене градове в Европа
11 Април 2024

Европа е не само чудесно място за пътуване, но и изключително щастливо място за живеене. Според нов доклад на Европейската комисия почти девет от всеки десет души в Европа са доволни от живота в своя град. Но къде хората са най-щастливи?

В доклада за 2023 г. Цюрих е обявен за най-приятния за живеене град в Европа. Най-големият град в Швейцария побеждава 82 други града, които са изследвани в ЕС, Европейската асоциация за свободна търговия, Обединеното кралство, Западните Балкани и Турция, въз основа на отговорите на над 71 000 жители.

Жителите на Цюрих са най-доволни от работата си, обществения транспорт, здравните услуги, качеството на въздуха и финансовото си състояние - и списъкът продължава. Една от областите, в които градът не се представя толкова добре, са (може би изненадващо) цените на жилищата, тъй като само 11% определят намирането на достъпно място за живеене като "лесно". Като цяло обаче Цюрих постигна зашеметяващия 97-процентен процент на удовлетвореност.

В другия край на скалата е Палермо, културната и икономическа столица на Сицилия. Въпреки очевидната му красота, само 62% от анкетираните жители са доволни от живота си там. Според доклада Палермо се смята за лошо място за живеене за семейства с малки деца, като само 34% от жителите са доволни от зелените площи в града, а само 37% са доволни от здравните услуги.

Десетте града в Европа, в които се живее най-добре:

Цюрих - Швейцария

Копенхаген - Дания

Грьонинген - Нидерландия

Гданск - Полша

Лайпциг - Саксония, Германия

Стокхолм - Швеция

Женева - Швейцария

Рощок - провинция Мекленбург-Предна Померания, Германия

Клуж-Напока - Румъния

Брага - Португалия

Прочетете още