Във форма за лятото

Във форма за лятото
Снимка: Pixabay
2 Април 2024

Времето се затопля, лятото наближава и все по-често започваме да говорим за диети и за това как да влезем във форма. Основният въпрос, на който трябва да си отговорите е как искате да изглеждате през идващото лято. Каква е дефиницията на “във форма” за Вас самите. Ако от заветната цел Ви делят 4-5 килограма, е напълно възможно да се отървете от тях до момента на плажуването по бански. Най-важното е да се придържате към здравословните методи за влизане във форма. Стресирането на организма е в състояние както да доведе до обратен на желания ефект, така и да навреди на Вашето здраве.

Как да се храним и нужно ли е да сме на диета?

В случай че Ви се иска да отслабнете едва с няколко килограма и разполагате с достатъчно време, е възможно да постигнете целта си дори без диета. Необходимо е само да започнете да се храните здравословно и да се придържате към препоръчителния калориен прием - около 2000 калории дневно за жените и около 2500 калории дневно за мъжете.

Добре е обаче да знаете, че в зависимост от физическата активност и телосложението Ви тези цифри могат да растат или да намаляват. Важно е и да не допускате да страдате от твърде голям калориен дефицит, за да не влошите здравето си.

А здравословното хранене включва предимно плодове и зеленчуци, нетлъсти меса, риба и морски дарове, ядки, яйца, млечни продукти - особено кисело мляко. Препоръчително е да изключите от менюто си бързите храни, тестените изделия от бяло брашно, захарните изделия. Ако не сте способни напълно да се откажете от всичко това, е важно поне да го намалите до минимум. Хубаво е да ограничите още газираните и всички други подсладени напитки, както и алкохола.

Важни са и методите, по които готвите храната си. Добре е да намалите употребата на сол и мазнина в ястията, да се придържате към печените, задушените и суровите варианти за сметка на пържените.

Защо е важен сънят?

Според Световната здравна организация възрастният човек се нуждае от 7-9 часа сън на нощ, за да бъде здрав и емоционално стабилен. От друга страна, недоспиването води след себе си редица негативни ефекти като хормонален дисбаланс. Вследствие на липсата на достатъчно сън чувствителността ни към инсулин отслабва, нивата му се повишават и така се чувстваме гладни дори непосредствено след хранене. Освен това хормоналният дисбаланс повишава апетита и то към нездравословни храни.

Колко вода е необходимо да пием дневно?

От голямо значение за влизането във форма за лятото е и консумацията на достатъчно количество вода дневно - приблизително по 2 литра. Освен до сериозни здравословни проблеми недостигът на добра хидратация може да доведе до:

подуване вследствие на задържане на вода
целулит вследствие на задържането на вода и токсини
стрии вследствие на дехидратираната и нееластична кожа

Какво движение трябва да имаме дневно?

Това е субективен въпрос със субективен отговор. Въпреки това можете да приемете като дневен минимум на движението изминаването на 10 000 крачки. Едва след като ги надвишите обаче, можете да се считате за наистина активни и е възможно движението Ви да допринесе за влизането във форма за лятото.

Прочетете още