За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии

За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии
24 Март 2023

Всички природолюбители са поканени да отбележат Часа на Земята заедно с WWF

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за живот в хармония с природата. Природозащитната организация WWF използва повода, за да насочи общественото внимание към нуждата от обявяването на нови защитени територии в България като ключова стъпка в този процес. Това е и една от водещите цели на кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни у нас.

На 3-и януари WWF внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изчерпателни предложения за обявяване на десет нови защитени територии с обща площ от 13 624 дка. Според експертите определените зони трябва да бъдат поставени в категория „Защитена местност“, тъй като пазят ценни екосистеми от стари и крайречни гори, които са местообитания на редица животински и растителни видове. В предложенията попадат горски и водни територии, част от които са държавна, а други – общинска собственост. Сега решението е в ръцете на МОСВ и експертите на WWF чакат обратна връзка, за да могат да продължат работата си на терен.

„Обявяването на защитени територии е висш пилотаж в природозащитата. Две от десетте територии, които искаме да получат статут на защитени, са потенциални местообитания на риса в България. Това са „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в района на Берковица. Целта е да осигурим връзка между местата, в които той ловува и се размножава. Най-пагубното за едрите хищници е изолирането на териториите им“, коментира Нада Тошева, ръководител на програма „Опазване на видове“ във WWF.

Часът на Земята в компанията на WWF

Природозащитниците от WWF канят всички любители на природата да се присъединят към тях, за да отбележат заедно Часът на Земята. Заповядайте в събота (25.03.) от 19:00 часа в клуб „Микстейп 5“ на благотворително парти със стендъп комедия, музика на живо и викторина със забавни въпроси, свързани с дивата природа. Водещ ще бъде невероятният Ники Станоев, а за доброто настроение на гостите ще се погрижи комедиантката Надя Брайт. На сцената ще излязат и талантливи музиканти, сред които Керана и космонавтите, дуото Ники Димчевски и Пламен Мандаджиев, Ния Петрова и Явор Милчев, Парапланер. Средствата от партито ще отидат в подкрепа на теренната дейност на WWF и ще подпомогнат опазването на дома на дивите животни у нас. 

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

Кампанията се реализира със съдействието на Столична община и безвъзмездната медийна подкрепа на БГ Радио.

Прочетете още