За любопитните - 5 Интересни факта за Дядо Коледа

За любопитните - 5 Интересни факта за Дядо Коледа
29 Ноември 2021

Остава по-малко от месец до любимия на всички хора по света празник, Коледа. Някои деца вече са изпратили желанията си до Дядо Коледа, или пък тъкмо пишат своите писма. За да може всички послушни малчугани да получат подаръци обаче Добрият старец трябва да се справи с доста трудности. Ако се направят някои изчисления, се оказва, че за да изпълни голямата задача, която има, всъщност той трябва да се пребори със законите на физиката и пред него застават много изпитания. Ето кои са те:

Изследователката Линда Хардън пресметнала, че Дядо Коледа трябва да достави подаръци на 378 милиона деца за сравнително кратко време. Благодарение на въртенето на Земята той ще има цели 31 часа за това, ако допуснем, че лети от Изток на Запад.

Ако се има предвид, че средният брой деца в домакинство е 2.5, Добрият старец ще трябва да спре в 640 милиона къщи на Бъдни вечер.

Ако похапва коледни сладки и пие мляко на всеки от адресите, той ще погълне общо 150 милиарда калории само за една нощ или 60 000 пъти повече от препоръчителната дневна доза.

Шейната на Дядо Коледа ще трябва да се движи със скорост от 1050 километра в секунда, което е 3000 пъти повече от скоростта на звука и 0,35% от скоростта на светлината.

Ако всяко дете получава подарък до 0,9 кг, шейната ще тежи над 320 000 тона. Средният елен може да тегли едва 135 кг, така че при този сценарий ще са необходими 214 200 елена. Но предвид факта, че елените на Дядо Коледа летят, те може би са способни да се справят с по-тежък товар, а и те са вълшебни, така че нищо не може да ги затрудни.

Нека да помислим и за джуджетата – 3000 от тях трябва да работят по осем часа на ден през цялата година, за да направят достатъчно подаръци за всяко добро дете.

И докато чакаме пристигането на добрия старец, ето 5 факта от неговата биография:

1. До XVI в. Санта Клаус (Св. Николай) не е бил свързван с Дядо Коледа. Холандците са първите, които свързват двата образа. Те отбелязват празника на 6 декември и тогава си разменят коледните подаръци.

2. Съвременната представа за добродушния старец, ĸoйтo yпpaвлявa шeйнa c лeтящи eлeни и се спуска през комините, е нарисувана от Клемент Кларк Мур през 1823 г.

3. В първите изображения на белобрадия старец той е облечен в зелено.

4. Червеният костюм на Дядо Коледа се появява за първи път през 1931 г. благодарение на компанията Кока Кола.

5. Първото училище за Дядоколедовци в света е основано от Чарлз Хауърд през 1937 г. в щата Мичиган.

Прочетете още