Спечели супер яки награди в играта на Сити - „На пътя животът е с предимство“!

Радио и Телевизия Сити представят:

„На пътя животът е с предимство“

Участвай в играта на Сити и покажи колко много знаеш за пътната безопасност. Всяка седмица може да спечелиш последно поколение безжични слушалки с микрофон, съвместими с #IOS и #Android!

За да се включиш е необходимо да  харесаш Facebook страницaтa на Сити и на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“,да  тагнеш приятел и да отговориш на въпроса.

Всяка седмица от всички участници отговорили правилно на произволен принцип ще бъдат изтеглени двама,който ще спечелят безжични слушалки. 

Инициативата се провежда съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

Защитете детето в автомобила – винаги използвайте детско столче!

За да бъде детето Ви максимално защитено, е задължително използването на специализирана детска седалка (столче) в автомобила до достигане на възраст от 12 години и/или 150 см височина. Видовете столчета са разделени в 5 групи в зависимост от големината на детето (неговата тежест) и имат специфични препоръки за употреба.

Съветваме Ви – когато избирате детско столче, потърсете информация дали и какви тестове за безопасност е преминало то. Не забравяйте – най-важното предназначение на столчето е да запази живота и здравето на детето Ви. Не правете компромиси с избора му!

Повече информация за безопасността на пътя – www.sars.gov.bg.

Оставете аварийната лента свободна!

Няма оправдание да се движите в лентата за принудително спиране на магистралата, освен при повреда на автомобила или здравословни проблеми на водача и пътниците. Лентата за принудително спиране винаги трябва да остане свободна, защото по нея преминават всички спешни екипи, оказващи помощ при инцидент на пътя.

Сигнализирайте, когато видите някой да нарушава правилата – наказанието за водач, който се движи в лентата за принудително спиране на автомагистрала, е глоба от 1000 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 месеца. И това, ако извършва нарушението за първи път, при повторяемост наказанията са още по-тежки. Нека заедно променим опасното поведение на някои водачи!

Повече информация за безопасността на пътя – www.sars.gov.bg. 

Няма безопасно количество алкохол зад волана!

Един мит обитава общественото пространство в България – твърдението, че е „безопасно да изпия една бира или чаша вино, когато съм с колата“. Това обаче е погрешно. Не опитвайте да изчислите какво е безопасното количество, а просто забравете за алкохола, когато Ви предстои да шофирате. Дори слабоалкохолно питие може да повлияе на преценката и възприятията Ви.

Знаете ли, че 25% от всички пътнотранспортни произшествия в Европа са свързани с употребата на алкохол! 

Когато осъзнаеш какво си направил, ще бъде късно да съжаляваш. Не карай пил! Стигни жив!

Коланът спасява живот!

Над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците в превозните средства бяха поставили предпазните си колани!

Сложете колана и на задната седалка! Не само защото е задължително по закон – и пътникът, и водачът ще бъдат глобени, ако не го направят. По-важно е да осъзнаете, че пътник без колан не само може да пострада при инцидент – той може да нарани и дори да убие с тялото си другите пътници в автомобила.

Сложете предпазния колан, независимо дали пътувате на предната или задната седалка (а също и в автобуса)! В противен случай рискувате не само своя, но и живота на спътниците си.

Нека заедно обърнем тенденцията и накараме повече хора да осъзнаят колко е важно това и да поставят коланите си и когато пътуват на задната седалка!

Тази инициатива е част от общите усилия на Радио Сити и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за повече безопасност на пътя. Нека посланието ни „На пътя животът е с предимство!“ да достигне до колкото може повече хора в месеца, в който отбелязваме Националния ден на пътната безопасност – 29 юни.

#напътяживотътеспредимство #29юни #сложиколана

Официални правила

 

Печеливши: