Съдят Miley Cyrus за плагиатство – Твърди се, че хитът ѝ „Flowers“ заимства от песен на Bruno Mars

Съдят Miley Cyrus за плагиатство – Твърди се, че хитът ѝ „Flowers“ заимства от песен на Bruno Mars
17 Септември 2024

Срещу Miley Cyrus е заведено дело за „умишлено копиране“. Става въпрос за безапелационния ѝ хит „Flowers“, който оглавяваше Billboard Hot 100 в продължение на 8 последователни седмици след дебюта си, счупи рекорда на Spotify за най-много стрийма за една седмица с повече от 100 милиона слушания и донесе на изпълнителката две награди Grammy (за „Най-добро солово поп изпълнение“ и „Запис на годината“).

В иска на компанията Tempo Music Investments срещу Miley Cyrus и нейните партньори в писането на песни се твърди, че „Flowers“ заимства елементи от „When I Was Your Man“ на Bruno Mars от 2013 г., която също е доста успешна – също оглавява Billboard Hot 100 и днес е 11 пъти платинена.

Tempo Music заявява, че притежава част от авторските права за САЩ върху „When I Was Your Man“, след като я придобива от Philip Lawrence - съавтор на песента заедно с Mars, Ari Levine и Andrew Wyatt. Bruno Mars обаче не е посочен като ищец по делото.

„Всеки, който харесва „When I Was Your Man“ на Bruno Mars знае, че „Flowers“ на Miley Cyrus не постигна целия този успех сам по себе си. „Flowers“ дублира множество мелодични, хармонични и лирични елементи от „When I Was Your Man““, се казва в съдебните документи, цитирани от списание Rolling Stone.

Прочетете още